Haaruitval bij vrouwen

Helaas komt haaruitval bij vrouwen steeds vaker voor. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel het percentage van de vrouwen die last hebben van haaruitval is toegenomen. Opvallend is wel dat steeds meer vrouwen voor dit probleem de dermatoloog bezoeken en op zoek zijn naar oplossingen voor dit haarprobleem. Naar schatting krijgt zo’n 40 procent van de vrouwen in Nederland te maken met haaruitval. Haaruitval kent een groot aantal oorzaken. Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen haaruitval dat van korte duur is en permanente haaruitval. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende oplossingen voor kaalheid bij vrouwen.

Behandeling haaruitval vrouwen

Het aantal haaruitval bij vrouwen behandelingen is helaas zeer beperkt. Wanneer een vrouw last heeft van haaruitval, is het verstandig dit eerst te laten onderzoeken door een huisarts of dermatoloog. De dermatoloog kan vaststellen waardoor de haaruitval wordt veroorzaakt. In sommige gevallen is de haaruitval van korte duur. Het haar wordt dan meestal vanzelf weer zoals het eerst was. Haaruitval kan bijvoorbeeld optreden na een zwangerschap. Het is ook mogelijk dat haaruitval veroorzaakt wordt door de behandeling van kanker of andere medicijnen. Wanneer deze behandeling wordt gestaakt, komt het haar meestal vanzelf weer terug. We zien echter bij steeds meer vrouwen ook de mannelijke vorm van haaruitval voorkomen. Deze vorm van haaruitval wordt veroorzaakt door hormonen. Deze vorm van haaruitval is meestal niet van tijdelijke aard. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, zet de haaruitval vaak verder door. Bij vrouwen uit zich dit meestal als diffuus haarverlies. Dat wilt zeggen dat het haar over de bovenkant in zijn geheel dunner wordt. In sommige gevallen worden er inhammen gevormd en wordt het voorhoofd hoger, net als bij mannen.

Minoxidil

Wanneer de haaruitval bij vrouwen veroorzaakt wordt door het hormoon testosteron, worden er vaak eerst haargroeimiddelen geprobeerd. Een bekend haargroeimiddel is Minoxidil.

Haaruitval bij vrouwen haartransplantatie

Is voor haaruitval bij vrouwen haartransplantatie een goede oplossing? Dat is vaak wel het geval. Afgelopen jaren hebben steeds meer vrouwen hun weg gevonden naar haartransplantatie kliniek Hairplus medical care. Dit komt onder andere door de opkomst van de haarsparende FUE methode. Hierbij hoeft namelijk niet het gehele hoofd kaal te worden geschoren. Voor veel vrouwen was dit voorheen een enorme belemmering om de haartransplantatie te ondergaan, terwijl dit vaak een goede oplossing zou zijn. Een haartransplantatie bij vrouwen is alleen een goede oplossing, wanneer de haaruitval bij vrouwen wordt veroorzaakt door hormonen. Wanneer de haaruitval veroorzaakt wordt door een ziekte, is een pruik vaak een betere oplossing.

Heeft u vragen over haaruitval bij vrouwen?

Leg deze vraag dan gerust voor aan 1 van onze specialisten. We helpen u graag om te bepalen wat voor u de beste behandeling is.

We weten dat hormonen heel veel te maken hebben met haaruitval. Anders dan bij mannen is onderzoek naar de oorzaken van haaruitval bij vrouwen nog in het beginstadium Enkele veranderingen die er in het leven van de vrouw zijn gekomen die te maken hebben met hormonen zijn:

  • de vrouw is in de jaren 60 van de vorige eeuw de pil gaan gebruiken. De pil is gestoeld op hormonen.
  • de vrouw heeft evenveel stress als de man. Dat komt door de emancipatie. Stress geeft meer adrenaline, dus ook hormoonwerking.
  • heeft de milieuvervuiling er wellicht iets mee te maken?
  • als laatste noemen wij de mogelijkheid voor hormoonbalans verstoring door medicijnresten in ons drinkwater. Veel van de medicijnresten bevatten restanten van de pil. Het blijkt dat er maar 1 water zuiveringsbedrijf in Nederland is, dat een speciale filter heeft om ook die laatste vervuiling uit het drinkwater te halen.

Meer informatie?

Plan een gratis consult in of neem contact op.