Medicijnen en haaruitval

Er zijn talloze oorzaken van haaruitval te benoemen. Sommige oorzaken lijken voor de hand te liggen. Van bepaalde zaken had u het mogelijk nooit verwacht. 1 van de oorzaken van haaruitval, is medicijngebruik. Hoewel dit meestal in de bijsluiter wordt weergegeven, is men hier toch niet altijd van op de hoogte. Medicijnen en haaruitval hebben dus soms een verband met elkaar. Er zijn verschillende medicijnen die veel gebruikt worden, waarvan bekend is dat dit haaruitval kan veroorzaken.

Medicijnen en haaruitval

Medicijnen en haaruitval hebben dus vaak een verband met elkaar. Heeft u de bijsluiter aandachtig doorgelezen? Helaas berichten niet alle artsen over de mogelijkheid dat een medicijn haaruitval veroorzaakt. Bestudeer altijd goed de bijsluiter en stel vast of er een kans is dat de bij u toegenomen haaruitval veroorzaakt wordt door een specifiek medicijn. Er zijn een aantal medicijnen waarvan algemeen bekend is dat deze haaruitval kunnen bevorderen.

Bloedverdunners en haaruitval

Er zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen met een verhoogde bloeddruk. Een groot gedeelte gebruikt hiervoor medicijnen. Bloedverdunners en haaruitval kunnen een verband met elkaar hebben. Wanneer u bloedverdunners gebruikt en u krijgt hierdoor last van haaruitval, dan kunt u hiervoor contact opnemen met uw arts.

Antidepressiva en haaruitval

Er zijn een groot aantal mensen die aan een depressie lijden. Sommige mensen lopen hiervoor bij een psychiater en slikken hiervoor antidepressiva. Veel mensen weten niet dat antidepressiva en haaruitval met elkaar in verband kunnen staan. Antidepressiva kan namelijk haaruitval veroorzaken. Mocht u hier last van hebben, dan kunt u hiervoor contact opnemen met uw arts.

Chemo en haaruitval

Er is 1 soort medicijn waarvan vrijwel iedereen weet dat dit haaruitval kan veroorzaken. Het kan er zelfs voor zorgen dat u binnen enkele dagen tot enkele weken al uw hoofd- en lichaamshaar kwijtraakt. Een chemokuur kan dus zorgen voor haarverlies. Chemo en haaruitval zijn bij veel mensen bekend. Ook de arts wijst u hier vrijwel altijd op. Tegenwoordig wordt er in sommige ziekenhuizen de mogelijkheid geboden om hoofdhuid koeling te krijgen. Hoofdhuid koeling kan ervoor zorgen dat u minder last krijgt van haaruitval. Veel mensen kiezen bij de behandeling van kanker voor een tijdelijke pruik. Wanneer de hoofdhuid koeling aanslaat, is dit soms niet nodig. Houd er rekening mee dat het soms wel pijnlijk kan zijn.

Overige medicijnen en haaruitval

Er zijn nog veel meer medicijnen die haaruitval kunnen veroorzaken. Medicijnen en haaruitval hebben vaak invloed op elkaar. Bestudeer daarom altijd goed de bijsluiter en vraag uw arts eventueel om toelichting.

Wat kan ik doen als mijn medicijnen haaruitval veroorzaken?

Veel mensen weten niet wat ze het beste kunnen doen, wanneer de medicijnen haaruitval veroorzaken. Dit is begrijpelijk. In eerste instantie zoeken mensen vaak informatie op de bijsluiter en op internet. Wanneer u haaruitval door de medicijnen krijgt en u heeft hier last van, dan kunt u het beste uw arts hiervoor benaderen. Geef aan dat u denkt dat u haaruitval krijgt door de medicijnen en vraag om een alternatief. Het is namelijk mogelijk dat bepaalde medicijnen voor een specifieke kwaal haaruitval veroorzaken, terwijl een alternatief dat niet doet. De arts kan bovendien vaak onderzoeken waardoor uw haaruitval nu precies wordt veroorzaakt.

Sommige medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken. Lees dus altijd voor gebruik de bijsluiter van uw medicijnen zodat u daar op voorbereid bent.

Sommige medicijnen zijn: antibiotica, de pil, schilkliermedicijnen en natuurlijk chemo therapie.

Meer informatie?

Plan een gratis consult in of neem contact op.