Proscar

Finasteride of Proscar is oorspronkelijk een medicatie tegen prostaathyperplasie. Later bleek dat dit medicijn zorgde voor minder haarverlies en zelfs haargroei. Het wordt vaak in 5mg tabletvorm toegediend en is ontwikkeld door het farmaceutisch bedrijf Merck, Sharp en Dohme. Omdat bij gebruik van het medicijn Proscar veel bijwerkingen waren heeft het bedrijf een nieuwe formule ontwikkeld met 1mg finasteride.

Hoe werkt Proscar?

Propecia of Proscar gaat de transformatie van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) tegen. Het mannelijke hormoon DHT is verantwoordelijk voor het uitvallen van hoofdhaar.

Na enkele dagen doet Proscar zijn intrede en neemt men een daling van de DHT waarde met zeventig procent waar. Tegelijkertijd neemt je testosteronspiegel iets toe. Bij tachtig procent van de patiënten is er stabilisatie of terugkeer van haren te zien. Bij ongeveer twintig procent is niet of nauwelijks resultaat zichtbaar.

Omdat het middel enige tijd gebruikt moet worden heeft niet elke patiënt in de gaten dat het medicijn werkt en de haaruitval stabiliseert. Het nieuwe haar door Proscar is wat betreft volume en kleur niet verschillend met de rest van het haar.

Niet stoppen

Wanneer je stopt met het middel dan gaan alle voordelen van de kuur verloren. Je bent dus weer terug bij af als voor gebruik van Proscar.

Jonge mannen hebben het meest baat bij gebruik van het middel. In combinatie met een haartransplantatie het ideale middel omdat het efficiënt is ter hoogte van de vertex.

Bijwerkingen van Proscar?

  • Daling van de libibido (2%)
  • Pijn in de borst (gyneocomastie)
  • Erectiestoornissen (1,4)

Vaak zijn deze bijwerkingen van korte duur. Raadpleeg altijd een arts wanneer bijwerkingen voortduren. In een vroeg stadium levert het medicijn nog weinig op. Meer haarverlies zal dan ook niet voorkomen.

Synergie met andere medicijn tegen haaruitval

De combinatie van Proscar en finasteride is uiterst effectief omdat er een synergie tussen de twee middelen bestaat. Los van elkaar werken ze minder goed.

Voor wie is Proscar geschikt?

Proscar mag enkel door mannen worden gebruikt. Voor vrouwen werkt het medicijn Proscar niet. De stof finasteride is namelijk schadelijk voor de mannelijke foetus wanneer een vrouw zwanger is. Een condoom is verstandig om te gebruiken.

U kunt het middel laten voorschrijven door uw arts of de arts van haartransplantatie kliniek Hairplus Medical Care. Wanneer u een haartransplantatie heeft ondergaan zullen wij het in sommige gevallen aanraden.

Meer informatie?

Plan een gratis consult in of neem contact op.