Sebum (talg)

Sebum is een ander woord voor talg. Talg is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren. Deze vetachtige stof heeft een beschermende werking en houdt het haar en de huid soepel. Het woord “sebum” komt uit het Latijn. In het Latijn betekent “sebum” eigenlijk “vet” of “reuzel”. De hoofdhuid produceert ook sebum (of talg). De […]

Sebum is een ander woord voor talg. Talg is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren. Deze vetachtige stof heeft een beschermende werking en houdt het haar en de huid soepel. Het woord “sebum” komt uit het Latijn. In het Latijn betekent “sebum” eigenlijk “vet” of “reuzel”.

De hoofdhuid produceert ook sebum (of talg). De talgklieren in de hoofdhuid produceren sebum dat helpt om je haar en hoofdhuid gehydrateerd en gezond te houden. Te veel sebum kan leiden tot problemen zoals een vette hoofdhuid of roos, terwijl te weinig sebum kan leiden tot een droge en jeukende hoofdhuid. Het is dus belangrijk om een goede balans van sebumproductie te hebben voor een gezonde hoofdhuid en haar.

Aandoeningen die de sebum productie aantasten

Een van de meest voorkomende aandoeningen is Atopische Dermatitis (ook bekend als eczeem), die vaak gepaard gaat met een droge en jeukende huid als gevolg van een verminderde sebumproductie.

Een andere aandoening is Asteatotische eczeem, die wordt gekenmerkt door extreem droge, schilferige en gebarsten huid, vaak veroorzaakt door een gebrek aan sebum. Dit komt vaak voor bij ouderen, omdat de talgproductie met de leeftijd afneemt.

Sjögren’s syndroom, een auto-immuunziekte, kan ook de talgklieren aantasten en leiden tot een verminderde productie van sebum, resulterend in droge huid en droge ogen.

Shampoo en je hoofdhuid

Shampoo kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op de sebum balans van de hoofdhuid.

Positieve invloed: Shampoo helpt overtollig sebum en vuil van de hoofdhuid en het haar te verwijderen. Dit kan helpen om de poriën op de hoofdhuid te ontstoppen en de gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen. Sommige shampoos bevatten ook ingrediënten die bedoeld zijn om de gezondheid van de hoofdhuid te bevorderen en de productie van sebum in balans te houden.

Negatieve invloed: Aan de andere kant kunnen sommige shampoos de hoofdhuid uitdrogen, wat kan leiden tot een verhoogde productie van sebum als reactie op de droogheid. Dit kan een vicieuze cirkel creëren van droogheid gevolgd door overmatige olieproductie. Bovendien kunnen sommige shampoos ingrediënten bevatten die irriterend kunnen zijn voor de hoofdhuid, wat kan leiden tot ontstekingen en mogelijk een verstoord evenwicht van sebum.

Er zijn verschillende ingrediënten in sommige shampoos die irriterend kunnen zijn voor de hoofdhuid en invloed hebben op de sebum productie. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  1. Sulfaten: Deze zijn vaak de reinigingsmiddelen in shampoo. Ze zijn zeer effectief in het verwijderen van olie en vuil, maar kunnen ook de natuurlijke oliën van de hoofdhuid strippen, wat kan leiden tot droogheid en irritatie. De meest voorkomende sulfaten in shampoos zijn natriumlaurethsulfaat en natriumlaurylsulfaat.
  2. Parabenen: Dit zijn conserveermiddelen die worden gebruikt om de houdbaarheid van de shampoo te verlengen. Sommige mensen kunnen echter allergisch zijn voor parabenen, wat kan leiden tot huidirritatie.
  3. Alcohol: Sommige soorten alcohol kunnen de huid uitdrogen en leiden tot irritatie. Niet alle alcoholen zijn slecht – vette alcoholen zoals cetylalcohol of stearylalcohol kunnen juist hydraterend zijn.
  4. Geuren: Veel shampoos bevatten synthetische geuren die irritatie kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
  5. Kleurstoffen: Synthetische kleurstoffen kunnen ook huidirritatie veroorzaken.

Als je merkt dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt na het gebruik van een bepaalde shampoo, is het een goed idee om te stoppen met het gebruik van die shampoo en mogelijk over te schakelen naar een shampoo die speciaal ontworpen is voor een gevoelige hoofdhuid.

Wat is het verschil tussen sebum en talg?

“Sebum” en “talg” zijn eigenlijk twee woorden voor dezelfde stof die door de huid wordt gemaakt. Zowel sebum als talg verwijzen naar de olieachtige substantie die door de talgklieren van je huid wordt geproduceerd. Deze stof helpt om de huid en het haar gehydrateerd en beschermd te houden. Het kan ook helpen om bacteriën van de huid te verwijderen. Hoewel ze in principe hetzelfde zijn, wordt “sebum” vaker gebruikt in wetenschappelijke of medische contexten, terwijl “talg” een meer alledaags woord is.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Behandel- en prijsindicatie

Vraag per e-mail een gratis en vrijblijvende prijs- en behandelindicatie aan. De foto’s van het te behandelen gebied kunt u daarvoor mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt daarna binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail. Ook voor vragen kunt u contact met ons opnemen. Dit kan per email, telefonisch of via de chatfunctie op onze website.

10

Uitstekend

Enorme proffessionaliteit en vriendelijkheid die alle spanning wegneemt! Heel erg zorgzaam!!
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Oud-Beijerland - 18 maart 2024
10

Uitstekend

Heel fijn en deskundig geholpen. Hele goede begeleiding, tot in de puntjes verzorgt. Dank jullie wel.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Hoofddorp - 15 maart 2024
10

Uitstekend

Deskundig en vriendelijk. Fijne ervaring.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Ouderkerk a/d Amstel - 14 maart 2024
10

Zeer goed

Allereerst: Hartelijk bedankt! Alles is voorspoedig verlopen, het personeel is lief en hartstikke vriendelijk en de behandeling ging lekker snel.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Amsterdam - 14 maart 2024
10

Uitstekend

Ik vond het een prettige ervaring en beter dan verwacht. Het viel me echt 100% mee.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Enschede - 13 maart 2024
9

Zeer goed

Het consult was een goede introductie, het is fijn dat je daarna op de behandeldag een bekend gezicht ziet, In de kliniek ervaarde ik een fijne sfeer.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Den Haag - 13 maart 2024
10

Uitstekend

Zeer prettig, ontspannen, vriendelijk personeel. Duidelijke uitleg, goede begeleiding. Rustig en ongedwongen.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Utrecht - 8 maart 2024
9

Zeer goed

Goed
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Amsterdam - 7 maart 2024
10

Uitstekend

Deskundig personeel, alles wordt goed uitgelegd waardoor ik mij op mijn gemak voelde.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Groningen - 7 maart 2024
10

Uitstekend

Zeer vriendelijk en deskundig.
Zou je ons aanbevelen? Ja
- Den Haag - 5 maart 2024

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met een specialist.

Zantman Kliniek is aangesloten bij