Menselijke haren bestaan in grote lijnen uit een wortel en een schacht. De schacht is het deel wat je ziet. In een haarfollikel zit een haarwortel. Een haarfollikel valt het beste te omschrijven als een zakje in de huid. Spiertjes en talgkliertjes horen eveneens bij de haar. Wanneer je kippenvel ervaart wordt de haar door de haarspietjes rechtovereind gezet.

haargroeiDoor middel van bloedvaten worden voedingsstoffen naar de haren aangevoerd. Daarnaast kunnen we het volgende over haren zeggen:

  • Zenuwen (of zenuwbanen) zorgen ervoor dat we een signaal krijgen wanneer iemand ons haar aanraakt.
  • Haren zijn van binnen naar buiten opgebouwd uit de bestanddelen merg, schors en geschubte laag.

Zon en haargroei

Door invloed van de zon groeit uw haar in de zomer sneller dan in de winter. De snellere haargroei wordt veroorzaakt door de blootstelling van het haar aan zonlicht in de zomer. In zon zit vitamine D, wat het haar sneller doet groeien.

Haargroei en proteïnes

Een resultaat van een gebrek aan proteïnes kan droog haar en slechte haargroei zijn. Het is dus taak dat u voldoende proteïnes tot u neemt om dit tegen te gaan. Vlees, vis, eieren, melk, sojamelk, kaas, bonen zijn onder andere een goede bron voor proteïnes. U kunt ook eens in de zoveel tijd een shake maken op basis van whey proteïne. Het betreft hier een uiterst hoogwaardig eiwitsupplement in poedervorm dat door de balans van amonizuren perfect door het lichaam wordt opgenomen. De proteïne shake kan soms zelfs gebruikt worden om de avondmaaltijd of het ontbijt te vervangen. De whey proteïne leent zich er het beste voor om te mengen met melk.

Haargroei en vitamine B

Wanneer u de behoefte heeft om het haar sneller te doen groeien is het aan te raden een vitamine B complex te nemen. Haargroei preparaten, maar ook biergisttabletten of chlorella wat rijk is aan vitamine B kunt u hiervoor gebruiken.

De volgende voeding bevat een hoge concentratie vitamine B:

  • Aardappelen, melk en eieren
  • Graankiemen en volkoren granen
  • Varkensvlees, lever en niertjes
  • Peulvruchten en paddestoelen
  • Bananen en avocado’s
  • Noten en gedroogde vruchten

Een hoofdmassage en een goede haargroei

Een goede hoofdmassage is een belangrijk aspect voor het stimuleren van de bloedcirculatie en het versnellen van haargroei. Het is aan te raden om uw hoofdhuid in ieder geval één keer per dag te masseren. U masseert daarbij het vlees over het bot. Licht bekloppen is wat er daarnaast komt kijken bij een perfecte hoofdhuidmassage.

Volwaardige voeding en haargroei

Door een streng dieet te volgen, waarbij u uzelf uithongert, verhoogt u het risico op haaruitval. Wanneer u te kampen heeft met haaruitval, vraag uzelf dan of of u wel minimaal drie keer per dag een volwaardige maaltijd krijgt? Goede voeding is van essentieel belang bij een goede en gezonde haargroei.