Haaruitvalpreventie is erop gericht om verdere haaruitval te voorkomen of te vertragen en de kwaliteit van uw haar te verbeteren. Daarnaast kan preventie ook de groei van uw haar stimuleren.

Haaruitvalpreventie door middel van medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie die verdere haaruitval kunnen afremmen en stoppen. Deze medicatie kan in combinatie met een haartransplantatie voor een duurzaam resultaat zorgen. Maar medicatie kan uw situatie ook zonder haartransplantatie verbeteren. Tijdens een gratis consult adviseren wij u over de mogelijkheden van haaruitvalpreventie. U krijgt een goed beeld of u baat zou kunnen hebben bij medicatie.

Preventieve medicatie

Er zijn ook preventieve medicaties op de markt die verdere haaruitval bij mannen en vrouwen kunnen afremmen of stoppen. De meest gebruikte preventieve medicaties tegen haaruitval zijn Finasteride, Propecia Dutasteride en Minoxidil.
Propecia en Finasteride remmen de werking van het hormoon Dihydrotestosteron (DHT) af. Dutasteride heeft een breder effect. Minoxidil is een medicijn, verwerkt in een lotion.

Finasteride en Propecia

Finasteride is het actieve bestanddeel in Propecia, een medische doorbraak. Het is de eerste pil die mannelijke kaalheid effectief behandelt. Propecia remt de werking van DHT, waardoor verdere haaruitval wordt geremd. Ook is het in sommige gevallen mogelijk dat er weer enige haargroei te bemerken is op de plekken waar het haar voor het gebruik van Propecia niet meer groeide. Deze preventieve medicatie werkt vooral goed op de kruin.

Propecia is geschikt voor mannen en kan worden gebruikt zodra de eerste kenmerken van haaruitval zichtbaar worden, zoals een haargrens die naar achter verschuift. Propecia wordt in tabletvorm gebruikt. 
Na drie tot zes maanden kunt u enige haargroei bemerken op de plekken waar de haargroei eerder was gestopt. Voor een blijvend effect moet het medicijn continu gebruikt worden. Wanneer u stopt verdwijnen de nieuw gevormde haren na zes tot twaalf maanden.

Dutasteride

Dustasteride is effectief in het behandelen van ongewenste haaruitval bij mannen. Het middel heeft goede resultaten omdat het twee types testosteron blokkeert. Finasteride komt niet verder dan zeventig procent van het type-2, een enzym dat de haarwortel aantast. Dutasteride remt haaruitval en kan in sommige gevallen de haargroei stimuleren. Het medicijn remt de aanmaak van het hormoon Dihydrotestosteron (DHT), het hormoon dat vaak de oorzaak is van erfelijke haaruitval bij mannen. Dutasteride wordt in capsulevorm gebruikt.

U moet het medicijn minimaal zes maanden gebruiken voordat de resultaten goed zichtbaar zijn. Mogelijk ziet u een toename van haartjes op de plekken waar voorheen geen haar meer werd geproduceerd, zoals op de kruin.

Minoxidil

Minoxidil vermindert de haaruitval van zowel mannen als vrouwen. Ook bevordert Minoxidil bij sommige mensen na enkele maanden de haargroei. Wel heeft het haar vaak een andere kleur of structuur dan het oorspronkelijke haar.

Minoxidil was een Amerikaanse vinding, eigenlijk bedoeld tegen hoge bloeddruk. Onbedoeld bleek het haargroei te bevorderen. Het heeft als nadeel dat de haren weer gaan uitvallen, zodra de behandeling wordt gestaakt. Minoxidil kent dus maar een tijdelijke opleving als het op de schedel wordt gesmeerd.

Minoxidil is te verkrijgen als lotion. De lotion wordt aangebracht op de droge hoofdhuid en haren.

Na een jaar wordt het maximale effect bereikt. Voor een blijvend effect zult u de lotion dagelijks moeten gebruiken. Wanneer u stopt, kunnen de nieuw gevormde haren weer verdwijnen. 

Wanneer worden er medicijnen voorgeschreven?

Eenmaal getransplanteerd haar heeft veel kans zich te handhaven, hoewel dermatologen het slikken van haargroeimiddelen ondersteunen. Als er desondanks toch haar uitvalt, zijn het niet de getransplanteerde haren maar de omringende (niet getransplanteerde) haren die het niet redden. Tijdens een eerste gratis consult wordt onderzocht of u baat zou kunnen hebben bij medicatie. Als dat het geval is, lichten wij u voor over de verschillende mogelijkheden. Ook informeren we u over het gebruik, het effect en de bijwerkingen. Deze informatie helpt u bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Heeft u vragen?

Neemt u dan contact met ons op of plan eenvoudig een gratis en vrijblijvend consultgesprek in onze online agenda.

Kies een datum en tijdstip voor een gratis consult