Onderzoekers van de Columbia University hebben bij een experiment nieuw haar laten groeien uit klompjes cellen. Deze klompjes cellen waren afkomstig uit de hoofdhuid van mannen die kaal waren.

In een kweekschaaltje werden de cellen vermenigvuldigd om vervolgens in de huid van muizen te worden geplaatst. In het nieuwe weefsel ontstonden uiteindelijk haarzakjes, waar echte haren uit groeiden.

De onderzoekers zijn van mening dat het gezien kan worden als de eerste stap naar een antwoord op haaruitval of kaalheid.

Er is momenteel nog geen techniek om echt haar te kweken. Ook niet met de zogeheten haarstamceltechniek. Wel kan er gekozen worden voor een haartransplantatie waarbij een goed werkend haarzakje op een goed behaarde plaats weg wordt gehaald en op een minder goed behaarde plaats wordt aangebracht. Hairplus Medical Care heeft jarenlange ervaring in haartransplantaties en heeft daarnaast een goede reputatie opgebouwd.

Het onderzoek zal nog verder moeten worden uitgebreid, maar met de bevindingen in het onderzoek is het straks mogelijk om nieuwe cellen met haarzakjes te kweken. Dit kan betekenen dat de haardos van iemand na een dergelijke therapie in volume kan toenemen.

Een speciaal soort kweekschaaltje ligt aan dit onderzoek ten grondslag. Hierin kunnen huidcellen zich niet alleen vermenigvuldigen, maar ook driedimensionale klompjes vormen, net als in de hoofdhuid. Door dit proces ontstaan er mogelijk haarzakjes in de cellen.

Met de methode slaagden onderzoekers er (deels) in om haar te laten groeien uit cellen die geoogst waren uit de mannelijke voorhuid. Een deel van het lichaam waar normaliter geen haargroei is.

Volgroeid waren de echter haren niet. Daarnaast hadden de haren vaak een witte kleur en groeide de haren uit vreemde hoeken uit de huid. Je kan dus wel stellen dat de kwaliteit nog te wensen overlaat.

Binnen drie tot vijf jaar hopen de onderzoekers met de eerste testen op mensen te beginnen. Zal dit voor een doorbraak zorgen bij kalende mensen? De tijd zal het leren.