• Meer dan 45 jaar ervaring
  • Deskundig en betrouwbaar
  • Zorgvuldig en persoonlijk
  • Natuurlijke resultaten

Chemotherapie en haarverlies. De meest gestelde vragen

Valt bij chemotherapie het haar altijd uit?Niet altijd. Het is afhankelijk van de gebruikte medicamenten. De medicamenten die gebruikt worden bij kanker aan het maag-darmkanaal geven over het algemeen geen haaruitval, terwijl de medicamenten die bij borstkanker worden gebruikt meestal wel haaruitval tot gevolg hebben. Het is ook van persoon tot persoon verschillend. De ene […]

Valt bij chemotherapie het haar altijd uit?
Niet altijd. Het is afhankelijk van de gebruikte medicamenten. De medicamenten die gebruikt worden bij kanker aan het maag-darmkanaal geven over het algemeen geen haaruitval, terwijl de medicamenten die bij borstkanker worden gebruikt meestal wel haaruitval tot gevolg hebben.

chemotherapie-haarverlies

Het is ook van persoon tot persoon verschillend. De ene hoofdhuid is er gevoeliger voor dan de andere hoofdhuid waardoor bij twee personen met dezelfde behandeling de uitkomst toch verschillend kan zijn.

Hoe komt het dat het haar uitvalt?
Chemotherapiemedicijnen vallen alle delende cellen aan of ze nu gezond of ziek zijn Ze gaan dus niet selectief te werk en kunnen dus ook de activiteiten van de haarstamcellen in de haar follikel beschadigen. Dat komt omdat in normale omstandigheden die haarstamcellen zich delen in zogenaamde “dochter cellen” die voor de keratine in het haar zorgen. Met sommige anti- kankerstoffen wordt dit proces opeens gestopt waardoor het haar twee tot drie weken na het begin van de behandeling uitvalt. Wel is het zo dat de stamcellen niet aangetast worden zodat aan het eind van de behandeling de haren weer gaan groeien

Is het aanwenden van de koelinghelm nuttig?
Het principe van de koelinghelm is simpel. Door de kou trekken de bloedvaten in de hoofdhuid zich samen waardoor de anti-kankerstoffen daar slechter in kunnen doordringen. Daardoor kan haaruitval worden voorkomen of verminderd. Bij sommige behandelingen werkt het en bij andere weer niet. Het verplegend personeel kan u daar meer over vertellen.

Het haar laten knippen voor de behandeling?
Dat zal de haaruitval niet afremmen maar het is toch wel een uitstekende tip. De haaruitval in kort haar lijkt dan minder. Een psychologisch effect dus. Ook is het zo dat het resultaat van een koelinghelm beter is met kort haar. Als u van plan bent om voorlopig een haarwerk of pruik te gaan dragen is het beter om het haar te laten knippen op het moment dat u de pruik voor de eerste keer opzet. Zorg er wel voor om op tijd uw haarwerk te bestellen omdat het meestal op maat gemaakt moet worden. We hebben het dan over een confectie pruik die wordt aangepast naar uw hoofd. Een pruik compleet op maat laten maken duurt in de regel meer dan 6 weken en die tijd heeft u mogelijkerwijs niet omdat uw behandeling dan meestal al is begonnen. Ook zijn die veel duurder.

Pijn aan de hoofdhuid tijdens de behandeling?
Dat heeft te maken met de giftige stoffen onder de huid. Om de spanning wat te verzachten mag de hoofdhuid zachtjes worden gemasseerd.

Wanneer groeit het haar terug na een chemokuur?
Dat hangt af van de gebruikte medicijnen. Er zijn medicijnen die snel door het lichaam worden verwijderd en dan begint de haargroei weer meteen. Bij andere medicijnen duurt het langer waardoor hergroei ook wat langer uit kan blijven. Gewoonlijk echter is hernieuwde haargroei al na ongeveer vier weken te zien.

Kan het dragen van een pruik de hergroei beïnvloeden?
Daar hoeft u niet angstig voor te zijn. De haarwerken van vandaag de dag zijn licht en laten de hoofdhuid ademen zodat ze de haargroei die in de hoofdhuid “under construction” is niet verstoren.

Wat als het haar niet zo snel groeit als vroeger?
Ofschoon de hergroei bij de meeste mensen na de chemotherapie hetzelfde is als voor de behandeling kan het voorkomen dat de haargroei soms kortstondig minder is. Je ziet dan:
• Dunner haar
• Dunner geplant
• Wit haar of deels wit haar
• Krullend terwijl het allereerst stijl was
• Stijl terwijl het eerst krullend was
Daar hoeft u zich echter geen zorgen over te maken. Dit is maar kortstondig. Gaandeweg aan wordt de structuur van het haar weer zoals het voor de chemokuur was en ook de kleur komt weer retour.

Wanneer kan ik mijn haar weer verven?
Als het haar weer 2 tot 3 centimeter lang is kunt u het weer kleuren. Aangeraden wordt wel om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken zoals onder andere hennaverf in plaats van chemische kleurstoffen.

Ontvang vandaag een persoonlijke behandelindicatie

Vraag per e-mail een haartransplantatie prijs- en behandelindicatie aan. De foto’s van het te behandelen gebied kunt u daarvoor e-mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, (eventueel) uw telefoonnummer en geboortedatum.

U ontvangt dan binnen één werkdag een prijs- en behandelindicatie door een specialist per e-mail. Deze indicatie kunt u combineren met een telefonisch consult voor een persoonlijk advies.

Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc.
Haartransplantatie arts
BIG 59023398801
Drs. O.W. van Putten-Rademaker, MSc, werkt als haartransplantatie arts bij Zantman Kliniek. Met meer dan 35 jaar is zij de meest ervaren haartransplantatie specialist van Nederland. "De zorgvuldige manier van werken bij Zantman Kliniek spreekt mij aan. Daarmee haal je de best mogelijke resultaten met het beschikbare donormateriaal." Haar artikelen gaan over haaruitval in het algemeen en haaruitval preventie in het bijzonder.

Behandel- en prijsindicatie

Vraag per e-mail een gratis en vrijblijvende prijs- en behandelindicatie aan. De foto’s van het te behandelen gebied kunt u daarvoor mailen naar info@zantmankliniek.nl. Vermeld daarbij ook uw voor- en achternaam, telefoonnummer en geboortedatum. U ontvangt daarna binnen 1 werkdag een prijs- en behandelindicatie per e-mail. Ook voor vragen kunt u contact met ons opnemen. Dit kan per email, telefonisch of via de chatfunctie op onze website.

Alles weten over haartransplantatie?

Laat u gratis en vrijblijvend informeren tijdens een consultgesprek met een specialist.

Zantman Kliniek is aangesloten bij