HAARUITVAL BIJ BEIDE OUDERS IN DE FAMILIE

Haarverlies wordt veroorzaakt door meerdere genen die van beide ouders geërfd kunnen worden. Als je dus wilt inschatten of je in de toekomst ook met haarverlies kan worden geconfronteerd moet je aan beide kanten van de familie kijken.

Kijk aan moederskant ook eens naar haar broers als ze die heeft. Wat ook kan is dat de haaruitval een generatie overslaat. Dus het inschatten van toekomstig haarverlies, als er nog geen tekenen van zijn, is erg moeilijk.

De haarcyclus

Haren gaan door een kringloop van groei, uitval en rust. Het haar kan tussen de 2 tot 6 jaren groeien met ongeveer een centimeter per maand. Dan treedt de rustfase aan waarbij het haar uitvalt en weer opnieuw gaat groeien. Dat verklaart ook waarom de een veel langer haar kan krijgen als de ander.

De beroemde 100.000 haren

We hebben ongeveer 100.000 haren op het hoofd en verliezen daar gemiddeld 100 per dag van zonder dat er sprake is van blijvend haarverlies. We denken niet aan eventueel haarverlies totdat het zichtbaar wordt en pas dan gaan we ons zorgen maken. Dan is er echter al heel wat haar verloren.

Ouder worden

Het ouder worden hoeft niet perse gepaard te gaan met haaruitval. Iedereen kent wel een oudere met een bos haar om jaloers op te worden. Wel is het zo dat bij de meeste mensen de individuele haren wat dunner worden. Een kleinere diameter dus.

Medicijnen

Er zijn medicijnen tegen haarverlies zoals bijvoorbeeld Finasteride en Minoxidil. Zij kunnen voorkomen dat het haarverlies verder gaat en soms kan het ook wat meer haar opleveren. Bezint eer ge begint echter want het nadeel van deze middelen is dat ze doorlopend moeten worden gebruikt. Als je stopt valt al het bespaarde haar in korte tijd alsnog uit.

Bron: Mayo Clinic.

 

Deze publicatie wordt u aangeboden door Hairplus medical care. Meer publicaties kunt u vinden op nieuws.