Tot recentelijk was er geen overduidelijk verband tussen diabetes en haarverlies. Veel artsen zagen echter een toename in het aantal patiënten die last hebben van alopecia en diabetes en zij concludeerden dat er een verband is tussen de twee condities.

haarverlies-en-diabetesNiet gereguleerde diabetes kan leiden tot ernstige schade in de kleine bloedvaatjes en artsen namen dan ook aan dat diabetes haarverlies veroorzaakt doordat er een aanzienlijke vermindering van bloedtoevoer naar de hoofdhuid is.

Niettemin zijn een aantal endocrinologen beter gaan kijken naar deze zaak en bemerkten iets interessants. Mannen met diabetes (type I of II) en alopecia vertoonden hetzelfde haarverlies patroon als bij vrouwen nl: het dunner wordende haar verspreid over het hoofd (Ludwig scale) en niet het mannelijke kaalheidspatroon (Hamilton Norwood).

Alhoewel de link nog niet duidelijk zichtbaar is, weten endocrinologen wel een aantal dingen:

  1. Diabetes geassocieerd met alopecia wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de ziekte zelf en niet door medicijnen (insuline);
  2. Vrouwen met haarverlies (dunner wordend haar verspreid over het hoofd, Ludwig scale) hebben een unieke hormoonstoornis die anders is dan bij mannen met alopecia androgenetica (mannelijke kaalheidspatroon); en
  3. Mannen met diabetes en alopecia androgenetica hebben waarschijnlijk een hormonale disfunctie die vergelijkbaar is met vrouwen die lijden aan haarverlies en dat dat de reden is waarom zij deze vrouwelijke vormen van haarverlies tonen.

Naar aanleiding van deze nieuwe informatie lijkt het er op dat er een verband is tussen diabetes (type I en II) en haarverlies. Daarom is het verstandig om een endocrinoloog te bezoeken die kennis heeft van diabetes en alopecia om er zeker van te zijn dat de diabetes goed gereguleerd en onder controle is. Dit helpt om sommige hormonale abnormaliteiten te corrigeren en misschien het haarverlies terug te dringen. Wanneer dit gerealiseerd is, kunt u uw arts vragen naar bewezen producten zoals Minoxidil en Finasteride.