Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van alopecia androgenetica hebben aangetoond dat er vragen zijn bij de veiligheid van langdurige orale behandeling. Testen voor dutasteride zijn in fase 3 en werken op 5-alfa-reductaseremmers.

avodort

Dermatologen hebben toegenomen gevallen van borstkanker bij mannen gevonden bij het gebruik van deze drugs. Succes is wel gevonden met het gebruik van finasteride en spironolacton bij vrouwen.

Nu nog 2 middelen goedgekeurd

Momenteel is de behandeling van alopecia androgenetica beperkt. Slechts twee geneesmiddelen, orale finasteride en minoxidil zijn goedgekeurd door de FDA. Deze twee medicijnen werken erg vergelijkbaar namelijk, het remmen van 5-alpha-reductase, waardoor ze een voor de hand liggende keuze zijn bij de behandeling van alopecia androgenetica.

Haartransplantatie

Bij haartransplantatie hebben we grote verbeteringen gezien in de afgelopen jaren. Helaas is er nog geen technologie die het aantal haren kan vergroten op de gehele hoofdhuid. Dit maakt de ontwikkeling van orale medicatie om het haar te behouden op de hoofdhuid nog meer relevant.

De veiligheid

Het is cruciaal dat de veiligheid op lange termijn van 5-alfa-reductaseremmers wordt bepaald na een aantal jaren van gebruik. Omdat beide medicijnen, finasteride en minoxidil, op de markt zijn voor een relatief korte tijd zal er doorgaand onderzoek nodig blijven.

Dutasteride

Dermatologen beginnen nu ook dutasteride te gebruiken als alternatief voor finasteride. Dit medicijn werkt op dezelfde manier, het remmen van 5-alpha-reductase dat testosteron omzet naar DHT. Dutasteride blokkeert beide enzymen die aanwezig zijn in de binnenste wortelschede van het haar. In proeven is aangetoond dat dutasteride meer enzym I dan finasteride blokkeert. Echter, dit medicijn is in 2001 alleen goedgekeurd voor gebruik tegen prostaathyperplasie (vergrote prostaat) en is pas onlangs geëvalueerd als een potentiële behandeling van alopecia androgenetica.

De studie uit 2006

In 2006 is een dubbelblind, gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek met 417 mannen gedaan op 21 centra in de Verenigde Staten om de effectiviteit van finasteride en dutasteride te bepalen. Ieder kreeg een dosis van een van de twee geneesmiddelen of een placebo in verschillende doseringen van 0,005 tot 2,5 mg. De resultaten werden gemeten op basis van haartellingen in een 1-inch diameter gebied, fotografie van de hoofdhuid en de beoordeling door de onderzoeker. Elk middel bleek superieur te zijn dan het placebo. In lage doseringen bleken de geneesmiddelen gelijke resultaten te geven maar dutasteride was beter in de haartelling bij grotere doses.

Een publicatie uit Engeland van 2009
Verschillende meldingen uit het Verenigd Koninkrijk, gepubliceerd in 2009, rapporteert dat de gebruikers van finasteride een toenemend risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker.

Werkzaamheid op lange termijn
Recente studies met 598 mannen die behandeld werden voor alopecia androgenetica laten zien dat 24 procent haargroei verbetering zag in 24 maanden. Langere studies tonen aan dat de gebruikers van finasteride tot vijf jaar voortdurende verbetering zagen. Over het geheel genomen lijkt het erop dat op lange termijn finasteride bij mannen helpt om het haar te behouden.

Seksuele disfunctie

Er is een risico van seksuele dysfunctie voor de gebruikers van DHT-gebaseerde geneesmiddelen. In studies wordt geschat dat er een 1,5 procent stijging van de seksuele disfunctie bij mannen kan voorkomen door het gebruik van di-hydrotestosterone drugs.

Vrouw Alopecia Androgenetica

In 2006 werd een studie uitgevoerd om de effectiviteit van finasteride te bepalen in de strijd tegen het vrouwelijke model van haarverlies. Zevenendertig vrouwen werden getest in een 12 maanden durende proef waarbij ze kregen 2,5 mg finasteride per dag kregen en een dosis van het orale anticonceptiemiddel Yaz. Slaagkans werd bepaald op dezelfde methoden als bij de mannelijke studie. In totaal toonden 62 procent van de vrouwen verbetering aan het einde van de 12 maanden met de hoofdhuid fotografie. Er moet echter een vorm van oestrogeen stof worden gebruikt in verband met de hormoonbalans in vrouwen. Dit kan een probleem zijn voor langdurig gebruik.

Aankomende Studies

Er zijn verschillende onderzoeken op dit moment voor de evaluatie van behandelingen van alopecia androgenetica. Een actuele 6 maanden studie is in fase 3, het vergelijken van de veiligheid van dutasteride versus finasteride in grotere doses. Deze studie is op zoek naar mannen tussen 20-50 in de Filippijnen en Taiwan om te gebruiken als proefpersonen. Een groep in Duitsland heeft onlangs een vergelijkende studie van minoxidil in vloeistof en schuim gehouden. Honderddertien vrouwen die deze behandelingen twee keer per dag gedurende 24 weken toepasten. Studies voor de Hairmax Lasercomb (In Nederland Hairplus Laserkam) zijn ook in de klinische fase op dit moment. Resultaten voor beide onderzoeken zijn nog niet gepubliceerd.

 

Deze publicatie wordt u aangeboden door Hairplus medical care. Meer publicaties kunt u vinden op nieuws.