PRP Platelet Rich Plasma.

Bron: Robin Fleck, arts, oprichter en medisch direkteur van Southwest Skin and Cancer Institute te USA.

Robin Fleck, arts, oprichter en medisch direkteur van het Southwest Skin and Cancer Institute heeft een nieuwe behandeling om hernieuwde haargroei te krijgen, aangekondigd.

Platelet rich plasma (PRP) is het proces van het scheiden van bloedplaatjes van het bloed van de patiënt en deze terug te plaatsen in de hoofdhuid.

Bloedplaatjes hebben groei factoren in zich die stamcellen aantrekken in het gebied van het haarverlies. Stamcellen en de groeifactoren van de bloedplaatjes kunnen de hergroei van het haar stimuleren.

prp-fleck

PRP voor haar vernieuwing.

Haarverlies onstaat normaal gesproken door androgenetische of erfelijke alopecia wat leidt tot miniaturisatie van de haar follikel met het resultaat dunner wordend haar. Bij vrouwen komt volledige kaalheid bijna niet voor maar bij mannen daarentegen zorgt de miniaturisatie vaak tot compleet verlies van de haar follikels.

Op de plaatsen waar er nog steeds haar follikels aanwezig zijn, kan PRP het haar naar de originele maat terugbrengen en het dunner wordende haar verbeteren. Dat is de reden waarom PRP beter werkt bij vrouwen of bij jonge mannen die net ontdekt hebben dat hun haar dunner wordt.

Ziektes zoals alopecia areata, waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt, veroorzaakt pleksgewijze kaalheid. Deze ziekte reageert ook op een PRP behandeling. Daarentegen reageert PRP niet op haarverlies door chemotherapie of bestraling.

Tot nu toe werd haarverlies behandeld met medicijnen zoals Rogaine en Propecia en met haartransplantatie. Daar bovenop heeft low level laser therapie ook voordelen laten zien in de stimulering en het behouden van haargroei. “In mijn ervaring, heeft het gebruik van alleen Rogain weinig effect in het terugdringen van haarverlies, maar in combinatie met PRP is er een synergetisch effect gedemonstreerd.” Zegt dr. Fleck. “Het is spannend om patienten een betaalbaar en effectief alternatief aan te bieden “voor een haartransplantatie.
Bloed bestaat voor 6% uit bloedplaatjes. Bloedplaatjes zijn belangrijk voor stolling omdat zij een cascade van chemische facturen vrijmaken die de stolling formatie stimuleren wanneer huid is beschadigd. Bloedplaatjes hebben ook groei factoren in zich die vrijkomen in de gebieden van beschadiging om de beschadigde huid te repareren.

PRP therapie heeft 60 ml. bloed nodig die uit de patient zijn arm komt. Bloedplaatjes worden dan geconcentreerd door middel van het centrifugeren van het bloed. De hoofdhuid wordt plaatselijk verdoofd en het PRP wordt in de hoofdhuid gespoten door middel van enkele kleine injecties.

Het grote aantal bloedplaatjes bevorderen de genezing, nadat ze bij de patient zijn geïnjecteerd en versnelt gelijk het tempo en de mate van regeneratie. Het doel is het stimuleren van inactieve haarfollikels in een actieve groeifase. De hoofdhuid kan voor een paar uur tintelen en er kan een zwelling ontstaan die men voor ongeveer 4 dagen kan zien.

Patiënten die een PRP therapie hebben ondergaan zagen een verbeterde haargroei en haardikte binnen 3 tot 6 maanden. PRP therapie vormt geen risico voor allergieën en overgevoeligheid of reacties op vreemd materiaal omdat de bloedplaatjes afkomstig zijn van het bloed van de patiënt.

PRP is niet voor iedereen. Patiënten die de diagnose hebben met lage bloedplaatjes, chronische lever ziekte, kanker of stollingsproblement of die nu een therapie hebben voor anti-coagulation moeten deze therapie niet ondergaan. Ook mensen die veel roken en drinken zijn niet de ideale kandidaten voor deze procedure. Anti-inflammatoire geneesmiddelen blokkeren de activiteit van de bloedplaatjes, dus enkele weken voordat de PRP therapie wordt gestart moet er worden gestopt met roken en/of drinken.

Cosmetic dermatologist, Robin Fleck, M.D., is a double board certified dermatologist and internist, recognized by the American Board of Dermatology and the American Board of Internal Medicine. She is founder and Medical Director of Southwest Skin and Cancer Institute and Body Oasis Laser Aesthetics http://rejuvadoc.com.

Dr. Fleck is a fellow of the American Society of Laser Medicine and Surgery and the American Academy of Dermatology. Dr. Fleck is also the director of Vein Specialties in Prescott, Arizona and is a member of the American Venous Forum.

 

Deze publicatie wordt u aangeboden door Hairplus medical care. Meer publicaties kunt u vinden op nieuws.