Voor veel cliënten is “shock loss” een gevreesde uitdrukking. Shock loss (ook wel post operatieve telogeen effluvium genoemd) wordt omschreven als snel gesynchroniseerd haarverlies na een haartransplantatie. In bijna alle gevallen is het haarverlies te zien in de gebieden van de hoofdhuid die behandeld zijn tijdens de haartransplantatie. Het donorgebied (waar de strip of de grafts worden weggenomen) of het ontvangstgebied (waar de incisies worden gemaakt voor de nieuwe grafts). Het haarverlies door shock loss kan ernstig zijn en vaak raken cliënten hierdoor in paniek.

shockloss-na-haartransplantatieHoe ontstaat shock loss? Is het blijvend en hoe kan het voorkomen worden?

De theorieën over hoe shock loss ontstaat variëren.

1. Shock loss in het ontvangst gebied.

Het komt voor dat mensen, die nog wat dun haar hebben in het ontvangst gebied, shock loss ervaren na een haartransplantatie. Het overgebleven haar valt plotseling en dramatisch uit binnen een aantal dagen tot weken na de operatie. Veel artsen denken dat deze haren van follikels komen die al aangetast zijn door hormoon gerelateerd alopecia androgenetica (genetisch haarverlies). Dit wil zeggen dat de follikels verzwakt en geminiaturiseerd zijn en dat het trauma voor het gebied en de omleiding van de bloedtoevoer veroorzaakt door de incisies en nieuwe haargroei te overweldigend zijn voor de fragiele haarfollikels. Dit resulteert in het versneld uitvallen van het haar wat gezien wordt bij cliënten die lijden aan shock loss.

2. Shock loss in het donorgebied.

Soms wordt shock loss ook in het donorgebied gezien. Men denkt dat het mechanisme hetzelfde is: bepaalde follikels worden overweldigd door het trauma op de omliggende hoofdhuid, komen “geschokt” in de telogene rustfase en stoppen de normale functie. Anders dan bij shock loss in het ontvangst gebied, heeft shock loss in het donorgebied effect op de gezonde niet-kalende haarfollikels. Shock loss ontstaat waarschijnlijk door het traumatische effect en veranderingen in de bloedtoevoer maar het moet heviger zijn om gezonde follikels aan te tasten. Dit wordt vaker gezien bij de strip (FUT) methode (omdat behandelingen over het algemeen ingrijpender zijn) maar het kan ook voorkomen bij een FUE behandeling.

Is shock loss tijdelijk of permanent?

Wanneer men het mechanisme van shock loss (waar en wanneer het gebeurt) begrijpt, willen veel cliënten weten of het blijvend is of niet. Het antwoord daarop is jammer genoeg: het ligt er aan.

In veel gevallen is shock loss tijdelijk. De follikels zijn geschokt en gaan in de telogene (rust) fase en gaan na 3 – 5 maanden terug in de normale groei (anageen) cyclus. Zeker voor gezonde, niet-uitvallende follikels in het donorgebied. Echter soms is shock loss blijvend. Follikels met shock loss die niet teruggaan in de normale follikel groei zijn vaak de follikels die geminiaturiseerd zijn in het ontvangst gebied. Deze follikels zijn verzwakt door DHT (dihydrotestosteron) en zijn bestemd om de haargroei te stoppen. Het shock loss effect versnelt simpelweg dit proces. Er zijn scenario’s waarbij de geminiaturiseerde follikels herstellen en de “geschokte “ follikels in het donorgebied niet, maar meestal blijven bovengenoemde generalisaties overeind staan.

Het is wel belangrijk om te realiseren dat er maar een klein percentage cliënten last hebben van shock loss door een haartransplantatie. Men schat dat minder dan 5% van alle haartransplantatie cliënten shock loss ervaart. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en tijdelijke shock loss vaker dan blijvende shock loss (zelfs wanneer het in het donorgebied voorkomt).

Kan shock loss worden voorkomen?

Alhoewel er nog geen duidelijk onderzoek naar is geweest denken veel artsen dat shock loss voorkomen kan worden door Finasteride te gebruiken. Wanneer men een paar weken voor de haartransplantatie begint met Finasteride en dit blijft gebruiken tot een paar weken na de behandeling, dit kan helpen ter voorkoming van shock loss. Dit kan besproken worden met uw arts voor de behandeling.

Conclusie

Shock loss kan een angstige ervaring voor haartransplantatie cliënten zijn. Het is belangrijk om te weten dat het ontstaat bij een klein percentage van cliënten, het normaal gesproken tijdelijk is en het vaak alleen gezien wordt in de verzwakte follikels in het ontvangst gebied. Shock loss kan mogelijk voorkomen worden door het gebruik van finasteride of minoxidil rond de tijd van de behandeling en cliënten moeten dit bespreken met hun behandelend arts.

Bron: www.regrowhair.com
 

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over haaruitval preventie, haartransplantatie of over Hairplus medical care?
Neemt u dan contact met ons op of plan eenvoudig een gratis en vrijblijvend consultgesprek in onze online agenda. Dan kunt u binnenkort kennis maken met medisch team van Hairplus medical care en geven wij u een persoonlijk advies en prijsopgave. We kijken uit naar uw komst.
 
Kies een datum en tijdstip voor een gratis consult