VROUWEN EN HAARUITVAL

Wist u dat 1 op de 4 vrouwen last heeft van erfelijke haaruitval? Of wist u dat meer dan 30 miljoen vrouwen in de U.S.A. alleen al, last hebben van haaruitval?

In Europa zullen die cijfers wel niet anders zijn. Deze vrouwen zijn daardoor compleet verrast, ontwikkelen een schaamtegevoel en worden zelfs depressief. In onze, op uiterlijk gefixeerde, maatschappij is haar een belangrijk punt.

Haaruitval geaccepteerd?

Hoewel haarverlies bij mannen en de mogelijke oplossingen daarvoor worden geaccepteerd, is er pas sinds korte tijd hetzelfde begrip in de haar- en schoonheidsindustrie voor vrouwen. Dit is eigenlijk verrassend, in aanmerking nemende dat het haar een fundamentele rol speelt in een gemoedstoestand of een uitdrukking in de persoonlijkheid van iemand. Haar kan namelijk van een normale gebeurtenis iets speciaals maken of een favoriete outfit benadrukken.

Haaruitval bij vrouwen

Wanneer vrouwen het haar beginnen te verliezen kunnen de resultaten desastreus zijn. Vrouwelijk haarverlies verloopt niet op dezelfde wijze als bij mannen. Je ziet dan niet hetzelfde “mannelijke kaalheidpatroon” dat, zoals bekend, begint met dunner wordend haar op de kruin en terugtredend haar op de slapen. Bij vrouwen is het meer dunnend haar overal (diffuus) en wordt pas na jaren opgemerkt.

Hoe kunt u nu merken dat uw haar uitvalt?

Afhankelijk van hoe u uw haar wast kunnen er 100 haren per dag uitvallen. Dit valt binnen het normale haarverlies en is er geen reden tot bezorgdheid. Wanneer haarverlies tussen de 50 en 100 haren per dag beperkt blijft, dan wordt het haar gewoon vervangen door nieuw haar en blijft alles in balans. Om de zaken nog erger te maken: wanneer u uw haren ziet op uw kussensloop of in de douche lijkt het of u meer gevoelig wordt voor iedere nieuwe haar die u uitgevallen ziet. U focust zich er meer op en alleen al daardoor lijkt het erger.

Alopecia Androgenetica

Erfelijke haaruitval. Dit is genetisch bepaalde haaruitval. Het is een vrij vaak voorkomende soort haaruitval bij vrouwen. Het wordt androgenetisch genoemd omdat vrouwen de genen voor haarverlies erven net als mannen. Dit wordt veroorzaakt door het samenkomen van androgenen, wat een mannelijk hormoon is, en de genen die we van beide kanten van de familie erven. Dit kan, verrassend genoeg, een groot percentage vrouwen treffen, vaak al in hun 20e of 30e levensjaar. Soms wordt dit verergerd of uitgelokt door veranderingen in de delicate balans van mannelijke hormonen die verstoord worden door de stadia van de pre-menopauze. Wanneer dit gebeurt, kunnen vrouwen last krijgen van haar wat dunner wordt, vaak wordt dit het meest gezien op de scheidende delen van het haar. Dat gedeelte ziet er niet meer zo vol uit als voorheen. Hoe het komt dat erfelijke haaruitval bij vrouwen nu meer voorkomt dan vroeger is nog niet goed vastgesteld. Een paar factoren echter spelen hierbij waarschijnlijk een rol:

  • De vrouw is in de jaren 60 de pil gaan gebruiken (hormonen).
  • De vrouw heeft nu ook evenveel stress als de man.
  • Wat zat er (vroeger?) in ons voedsel? (hormonen)
  • Heeft de milieuvervuiling er wellicht iets mee te maken?

Telogeen Effluvium

De meeste mensen noemen dit gewoon Effluvium, wat ook uitvloeiing betekent. Het refereert aan het natuurlijke proces van haarverlies. Dit zijn de kleine haartjes die u bemerkt wanneer u uw haar kamt, borstelt of wast. Dit maakt deel uit van de normale levenscyclus van uw haargroei. Het haar groeit 3 of 4 jaar op het hoofd, dan gaat het in rust voor 3 of 4 maanden en valt dan uit om plaats te maken voor nieuw haar die hun plaats inneemt. Dit proces kan verergeren door postnatale stress, zwangerschap, bloedarmoede, bloedverlies van menstruele cyclus of bepaalde medicijnen.

Alopecia Areata

Dit is een auto-immuun gerelateerde ziekte die genetisch is bepaald. Het is vaak herkenbaar door cirkelachtige plekken. Kan ook effect hebben op andere plekken van het lichaam zoals de benen, wenkbrauwen, wimpers enz. Typisch hierbij is dat het haar daar ook weer gewoon kan gaan groeien zonder behandeling

Pseudo of follikel degeneratie.

Dit komt meer voor bij vrouwen met afrohaar die vaak het haar laten permanenten, ontkrullen en andere cosmetische behandelingen. Na jaren gebruik van verf en scherpe chemicaliën op de hoofdhuid kan het een negatief effect hebben op de haarfollikels diep in de hoofdhuid en het kan littekens geven en zelfs de haarfollikel losser maken.

 

Deze publicatie wordt u aangeboden door Hairplus medical care. Meer publicaties kunt u vinden op nieuws.