Waardoor wordt mijn haaruitval veroorzaakt?

Bijna iedereen krijgt ooit te maken met haaruitval. Erfelijke haaruitval, ook wel alopecia androgenetica genoemd, wordt veroorzaakt door bepaalde hormonen. Testosteren wordt omgezet in DHT. DHT tast de haarwortels aan. Door deze aantasting wordt de groeicyclus verkort: van meerdere jaren naar soms slechts enkele maanden. Het haarzakje wordt hierdoor ook steeds zwakker. Uiteindelijk produceert het haarzakje helemaal geen haren meer. Zo wordt u langzaam maar zeker kaal. Bij een haartransplantatie krijgt u er geen ‘nieuw’ haar bij, maar worden haren uit een donorgebied verplaatst naar de kale plekken op uw hoofd. Hierdoor heeft u weer haar op de gewenste plekken. De haren in het donorgebied zijn niet gevoelig voor DHT. Daarom blijven de getransplanteerde haren altijd doorgroeien.

Wat kan ik doen tegen haaruitval?

Haaruitval komt bij zowel mannen als bij vrouwen voor. Het wordt in veel gevallen bepaald door erfelijkheid. Zonder middelen kunt u dit niet voorkomen.
Als u last heeft van haaruitval kunt u overwegen om medicatie te gebruiken die verdere haaruitval kan voorkomen. Deze medicatie is op recept verkrijgbaar en kan tijdens een gratis consult door Hairplus medical care worden voorgeschreven.

Hebben anabolen invloed op haaruitval?

Anabolen kunnen van invloed zijn op haaruitval. Wanneer je erfelijk belast bent kunnen anabolen een volle bos in enkele maanden tijd behoorlijk uitdunnen. Het gebeurt ook dat na het stoppen van anabolen hergroei plaatsvindt. Vaak is dit echter niet het geval.

Heeft het seizoen invloed op haaruitval?

Veel vrouwen hebben jaarlijks te maken met een toename in haaruitval na een zomer- of winterseizoen. In de winter is dit te wijten aan de overgang van veel naar weinig zonlicht. In de zomer is dit precies het tegenovergestelde. De hormonen ondergaan een verandering. Zonlicht (dat vitamine D produceert) en stress spelen hierbij een rol.

Veroorzaakt roos haaruitval?

Roos veroorzaakt in principe geen haaruitval. Wel kan het zijn dat in geval van psoriasis haar meekomt. Wanneer u lichte roos heeft zal dit geen haaruitval tot gevolg hebben.

Is gebruik van föhn nadelig voor haarverlies of haaruitval?

Een föhn heeft geen nadelig effect op haaruitval.

Is gebruik van een kam goed tegen haaruitval?

Er zijn mensen die denken dat stevig gebruik van een kam goed is voor de doorbloeding van de hoofdhuid. Geen enkele studie heeft dit echter aangetoond.

Kan mijn zwangerschap invloed hebben op haaruitval?

Zwangerschap kan invloed hebben op haaruitval. Wanneer je zwanger bent vinden er allerlei hormonale veranderingen plaats. Omdat er tijdens de zwangerschap bijna geen haaruitval is, is er de weken na de bevalling veel haaruitval. Bij vrouwen regelen hormonen de (cyclus van) haaruitval. Indien er blijvend haarverlies is na de bevalling is er sprake van een verstoorde hormooncyclus. Neem in dit geval contact op met een dermatoloog. De dermatoloog schrijft u medicijnen voor om haaruitval tegen te gaan. Voor kale plekken op uw hoofd kunt u een haartransplantatie overwegen.

Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is bijna voor iedereen mogelijk. Ook voor u? Daarvoor moet eerst worden vastgesteld waardoor de haaruitval wordt veroorzaakt. Is er sprake van erfelijke haaruitval? Dan kan een haartransplantatie de oplossing zijn. Wel is het belangrijk dat u realistisch bent u in uw verwachtingen. Als u volledig kaal bent en een beperkt donorgebied heeft, is 100% haardichtheid niet mogelijk. Kies daarom voor een gratis en geheel vrijblijvend consult. Tijdens dit gesprek kunnen uw wensen en verwachtingen worden besproken.

Wat is het verschil tussen een haartransplantatie en een haarimplantatie?

Bij een haartransplantatie worden haren getransplanteerd. Bij een haarimplantatie worden haren geïmplanteerd. Het gaat om dezelfde soort behandeling, maar er wordt met een ander woord over gesproken. Opvallend is dat veel mensen spreken van haarimplantaten. Eigenlijk zijn dat de grafts die worden verplaatst tijdens de haartransplantatie. Een haarimplantaat kan één tot vier haren bevatten. Er kunnen tijdens een haartransplantatie meestal maximaal zo’n 2.000 tot 3.000 haarimplantaten in een dagbehandeling worden getransplanteerd.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een haartransplantatiekliniek?

Let op de ervaring die de artsen en assistenten hebben in het uitvoeren van haartransplantaties. Een goede beheersing van de techniek komt voort uit ervaring. Hoe meer haartransplantaties het medisch team heeft uitgevoerd, hoe kleiner het aantal haarfollikels dat bij het verwijderen beschadigt.

Let erop of u met specialisten te maken heeft of dat er naast haartransplantaties ook andere behandelingen worden uitgevoerd. Een specialist zal doorgaans meer ervaring hebben in het uitvoeren van haartransplantaties. Ga na hoeveel mensen er daadwerkelijk aan een behandeling werken. In het beste geval worden er meerdere assistentes ingezet die elkaar kunnen afwisselen om vermoeidheid tijdens de behandeling te voorkomen. Door voldoende pauzes voor de assistentes blijft de kwaliteit gewaarborgd.

Kan ik als vrouw ook een haartransplantatie laten doen?

Als u als vrouw last heeft van kale plekken of dunner wordend haar, dan kan een haartransplantatie uitkomst bieden. Zo’n 15% van de cliënten die wij behandelen is vrouw. Tijdens een eerste gratis consult beoordeelt een van onze artsen of een haartransplantatie een geschikte oplossing voor u kan zijn. Lees hier meer over haartransplantaties voor vrouwen.

Is een haartransplantatie bij een vrouw anders dan bij mannen?

De techniek is in principe hetzelfde, maar voor de meeste vrouwen is het belangrijker dat het donorgebied niet kort wordt geschoren dan voor mannen. Wanneer het haar niet kort wordt geschoren, spreken we van een haarsparende FUE-haartransplantatie. Zonder het haar kort te scheren is het mogelijk om 750 tot 1500 grafts op een dag te transplanteren. Anders zijn het er tussen de 2500 en 3000.

Is een haartransplantatie voor vrouwen duurder dan voor mannen?

De meeste vrouwen kiezen voor een haarsparende FUE-haartransplantatie omdat daarbij het donorgebied niet kort geschoren hoeft te worden. Omdat dit de behandeling arbeidsintensiever maakt, geldt voor een haarsparende haartransplantatie een toeslag van € 250,-.

Is een haartransplantatie ook mogelijk met kroeshaar?

Hairplus medical care is een van de weinige klinieken die mensen met kroeshaar behandelt. Dit komt omdat het verwijderen van de grafts een speciale techniek vereist die andere haartransplantatieklinieken onvoldoende beheersen. Een kroeshaar krult namelijk ook onderhuids. Dit maakt het succesvol transplanteren van een graft complexer. De transectieratio (het percentage misboringen) ligt bij ons medisch team bij kroeshaar op zo’n 10 tot 20%. Bij klinieken met weinig ervaring in het transplanteren van kroeshaar, is het wel 50 à 60%.

Hoeveel grafts heb ik nodig bij een haartransplantatie?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid haar die u verloren heeft en welk resultaat u wenst. Via de online advies pagina op deze website kunt u een eerste inschatting maken. Daarnaast is het mogelijk om tijdens een gratis consult een inschatting te laten maken door een expert.

Hoe lang duurt een haartransplantatie?

De duur van een behandeling hangt af van de behandelmethode en van de grootte van een behandeling. De meeste behandeldagen duren van 8.30 uur tot 18.00 uur.

Wat is een haarstamcel-transplantatie precies?

Een haarstamceltransplantatie komt neer op het klonen van haar. Het haar wordt dus vermeerderd. Helaas is het tot nu toe nog niemand gelukt om het haar van mensen succesvol te klonen en terug te plaatsen. De verwachting is wel dat dit in de toekomst mogelijk zal zijn.

Hoe kan het dat er haarstamcel-transplantaties worden aangeboden door haarklinieken als haarvermeerdering onmogelijk is?

In dat geval is er sprake van een andere definitie van een haarstamceltransplantatie. Er wordt dan een bepaalde haartransplantatietechniek bedoeld, waarbij er geen volledige haarzakjes worden verplaatst, zoals bij de FUE- of FUT-methode. In plaats daarvan wordt er een deel van een haarzakje verwijderd en teruggeplaatst op het dunbehaarde of kalende gebied. In de praktijk betekent dit dat er meer haarzakjes moeten worden aangeboord dan bij andere methoden. Omdat dit boren onderhuids gebeurt, brengt dit meer risico op beschadiging met zich mee dan bij de FUE-behandeling en de FUT-behandeling. Daarnaast produceert een volledig haarzakje meer haren dan een gehalveerd haarzakje. Een gehalveerd haarzakje zal dus minder volume opleveren in het kale of dunbehaarde gebied dan een volledig haarzakje.

Voert Hairplus medical care ook stamcelhaartransplantaties uit?

De haarstamceltransplantatie die op dit moment door klinieken wordt gebruikt, is een methode met een hoog risico op beschadiging van haarzakjes. Daarom werken wij alleen met de twee gangbare methodes die bewezen effectief zijn en door de ISHRS en ESHRS erkend zijn: de FUE-methode en FUT-methode.

Wat zijn de voor- en nadelen van een haartransplantatie in Turkije?

Een haartransplantatie kost in Turkije over het algemeen minder dan een haartransplantatie in Nederland. Een belangrijk nadeel is dat het na de behandeling lastig is om een beroep te doen op service en nazorg. U kunt vaak wel ergens in Nederland terecht voor een controle, maar als er een na- of vervolgbehandeling nodig is, moet u opnieuw naar Turkije. Iets anders waar u goed op moet letten is de kwaliteit van de behandeling en de mate waarin u een natuurlijk resultaat kunt verwachten. In Turkije ligt er vaak meer focus op volume en worden er soms wel meer dan 3000 grafts op een dag met de FUE-methode getransplanteerd. De kwaliteit kan dan niet worden gewaarborgd en het resultaat kan er onnatuurlijk uitzien.

Wat zijn haarimplantaten precies?

Een haarimplantaat is hetzelfde als een haarzakje en een graft. Haarimplantatie is dan ook hetzelfde als het transplanteren van haarzakjes naar een ander gebied op het hoofd.

Wat zijn de kosten van een haartransplantatie?

De prijs van een haartransplantatie verschilt per kliniek en is mede afhankelijk van de gebruikte methode en het aantal grafts. Hairplus medical care biedt u in ieder geval de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Daarnaast bieden we flex-en lastminute haartransplantatie aan met korting. Voor een prijsindicatie verwijzen we u door naar de pagina ‘Kosten haartransplantatie’ op deze website.

Kan een haartransplantatie worden vergoed door een zorgverzekeraar?

Over het algemeen wordt een haartransplantatie niet vergoed door zorgverzekeraars. Alleen wanneer u kunt aantonen dat uw situatie groot psychisch leed veroorzaakt, is er een kans dat een zorgverzekeraar tot een vergoeding over zal gaan. Als dit niet lukt, kunt u eventueel de kosten van een haartransplantatie fiscaal aftrekken.

Lees ook de FAQ over de behandeling en de FAQ over de kliniek.